Vastasin maanantaina erään asiakkaan lähettämään tarjouspyyntöön. He pyysivät tarjousta lasten taikaesityksestä, tein tarjouksen normaalitaksojeni mukaan: taikaesitys, kesto 20 min. hinta 180€ + matkakulut (tämä on melko alhainen hinta verrattuna esim. pääkaupunkiseudun taikureiden hintatasoon). Tänään sain vastauksen, jossa asiakas oli kummastellut kovaa tuntihintaani, joka tämän laskuopin mukaan on 540 € !

 

Tämä kommenti sai minut kiehumaan kiukusta, teki mieli soittaa asiakkaalle ja kysyä onko ihmisen tyhmyydellä rajaa? Haluaisitko itse esittää taikashown jos lainaan välineet? Mikä olisi mielestäsi sopiva korvaus? Olisiko se esimerkiksi 10 €, jolloin tuntipalkaksi tulisi 30€ - palkkasumma jolla saisin jo monet palkansaajat kateelliseksi?

 

Tähän ilmiöön törmään toisinaan, silti se saa minut joka kerta samanlaisen raivon valtaan. Eivätkö ihmiset tosiaankaan ymmärrä, että kyseessä ei ole peruspäivätyö, jonka hintaa voitaisiin tarkastella samoin perustein? Esiintymistä ei tehdä kahdeksaa tuntia päivässä, suurin osa työstä on harjoittelua, markkinointia ja toimistohommia ja niistä töistä ei kukaan maksa minulle.

 

Vastasin sähköpostiin jotakuinkin näin:

 

"Kyseessä on kahdenkymmenen minuutin mittainen ohjelmakokonaisuus, jos haluaa tunnin mittaisen lava-esityksen, maksaa se hieman enemmän.

 

Taikurin työstä noin 2% on esiintymistä, loput ovat harjoittelua, markkinointia yms. Nämä 2 % ovat ne, joilla pitäisi saada palkka tuolle muullekin ajalle.

 

Janne."

 

Hillitsin mieltäni siinä määrin, että yllätin itsenikin. Mieli teki nimittäin huutaa.

 

Myöhemmin laskeskelin seuraavaa: jos tuntipalkkani olisi 540€/h ja tekisin töitä 8 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa, 44 viikkoa vuodessa, olisi nettoansioni noin 66 500 €/vuosi. Tällä vuosiansiolla ei vuoden 2004 verotietojen perusteella pääse edes Suomen tuhannen rikkaimman joukkoon, siihen tarvittaisiin vähintään 850 000 euron vuositulot.

 

Eli silloin kun rahat loppuvat voin lohduttautua sillä, että tuntipalkkani on pirun kova, ilman pelkoa siitä että joutuisin naapureiden kateuden kohteeksi vuotuisen verotietojen tirkistelyn yhteydessä.