Taikuri voi hankkia välineitä ja uusia temppuja kahdella eri tapaa, joko ostamalla niitä tai tekemällä itse. Varsinkin jos kehittää itse omia temppuja, joihin ei ole valmiina apuvälineitä, on oma tekeminen etusijalla ja kaikki erilaiset kädentaidot mitä hyödyllisempiä. Karkeasti yleistäen, mitä luovempi olet, sitä enemmän pitää askarrella.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Valmiiden välineiden ostaminenkaan ei tarkoita sitä, että ei olisi luova, tai että välttyisi askartelulta. Useimmiten tempun ostaessaan saa vain puolivalmiin tempun, mikä pitää modifioida omaan käyttöön sopivaksi. Useimmissa tempuissa on myös mukana muutama ehdotus siitä kuinka temppua tulisi esittää, yleensä nämä kuitenkin ovat melko kömpelöitä malleja, joihin pitää itse kehitellä jatkoa.

 

Tänään harrastin hieman askartelua, maalaamalla gimmikkejä mustaksi. Jep, niin tein. Nyt raotan hieman salaisuudenverhoa ja kerron teille hieman taikuuden perusteita. Gimmikki (engl. gimmick) tarkoittaa taikurin salaista apuvälinettä, joka mahdollistaa jonkin tietyn tempun ja joillain gimmikeillä voi olla useitakin eri käyttömahdollisuuksia.

 

Maalasin tänään pienikokoisia gimmikkejä, joita käytetään kämmeneen piilotettuna. Enempää en niiden käyttötarkoituksesta halua kertoa. Gimmikit tulevat tilattaessa ”ihon” värisinä ja joku voisi ajatellakin että jos haluaa kätkeä jotain kämmeneen, olisi luonnollista värjätä se ihon väriseksi, jolloin se maastoutuisi kivasti kämmeneen, siinä tapauksessa että taikuri huolimattomuuksissaan flässää (vilauttaa) sitä yleisölle.

 

Näin ei kuitenkaan ole ja syykin on mielestäni hyvin helppotajuinen, kunhan sen joku huomaavainen taikuri selittää, kuten minulle selitettiin vuosia sitten. Jos kämmenessä ei ole mitään piilossa, ei siellä ole mitään mikä heijastaisi valoa. Jos taas kämmenessä on jotain piilossa, mikä on esimerkiksi ihon väristä, heijastaa se valoa ja näin ollen näkyy yleisölle. Jos kämmeneen piilotettu esine on väriltään musta, ei se heijasta valoa, ja käsi näyttää tyhjältä.

 

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että  gimmikki on näkymätön jos taikuri tumpeloi ja vilauttaa sen kokonaan yleisölle. Tarkoitushan on että yleisö ei näe siitä vilaustakaan, edes mustaksi maalatusta gimmikistä, mutta jos esimerkiksi sormet jäävä hieman erilleen toisista ei niiden välistä näy ”ihon” värinen ylimääräinen esine, vaan mustaa, jota näkyisi myös käden ollessa oikeasti tyhjä.

 

Miksi sitten gimmikit tulevat ”ihon” värisenä? Aikaisemmin gimmikit olivat kaikki mustia, mutta jossain vaiheessa mentiin vikaan, joko joku välineiden valmistaja alkoi markkinoida ”ihon” värisiä gimmikkejä, tai sitten asiakkaat alkoivat vaatia sellaisia, jolloin myyjä yksinkertaisesti vastasi kysyntään. Todennäköisesti molemmat vaihtoehdot ovat oikein, joka tapauksessa nämä henkilöt eivät ole ymmärtäneet tätä taikuuden/fysiikan periaatetta.

 

Tämä sama ilmiö toimii kaikilla muillakin aloilla, ihmiset saavat jostain päähän että joku tuote on terveellisempi, ympäristöystävällisempi tai taloudellisempi. Kun niitä sitten aletaan vaatia, vastaavat markkinat kysyntään, vaikka asiakas olisikin väärässä.

 

Esimerkkinä voisin esittää vaikka sen että muovihaarukoiden sijasta aletaan vaatia puisia kertakäyttöaterimia. Puiset haarukat saattavat maatua hieman muovisia paremmin, mutta jos ajatellaan koko tuotteen elinkaarta, voi puuhaarukan tuottamien rasittaa ympäristöä enemmän kuin muovinen. Pitäisi ottaa asioista paremmin selvää..